dimecres, 3 d’agost del 2016

El gegant dels Apenins que custòdia el Parco del Pratolino de la Villa Demidoff


Va sorgir dels Apenins per protegir la natura. D'entre un rocall integrat en el parc del Pratolino, dins les terres de la Villa Demidoff, el colós sembla desprendre's de la pedra per abocar-se damunt d'un estany cobert de nenúfars i habitat per granotes i peixos. 

Va ser esculpit per Jean de Boulogne (Giambologna) i, en un principi, l'obra era encara més grandiosa del que ara roman, doncs el rocall era molt més gran i, a l'interior, s'hi dissenyaren uns corredors en forma de gruta perfectament accessibles que, a més, contenien uns misteriosos autòmats que remullaven als visitants de manera sorprenent i inesperada. Imponent i colossal, el gegant custòdia el parc, visible com és des d'arreu de la immensa esplanada que l'acull.


El parc fou dissenyat pel talentós Bernardo Buontalenti, deixeble de Vasari, entre els anys 1568 i 1581. Va ser un encàrrec de Francesc I de Médici, Gran Duc de la Toscana. Els camins s'estenen i bifurquen de manera relaxada al llarg de la seva extensió, permetent al visitant itineraris diversos sense donar-li mai la sensació d'estar perdut. En tot cas, tots ells acaben portant-te davant del colós i del seu estany.

A la mort de Francesc I de Médici, el parc quedà abandonat, i el colós, orfe de mirades. No va ser fins al 1789 que un visitant casual que va generar un boca orella que el va fer reviscolar, fins arribar a les mans de Paolo Demidoff, antic Gran Duc de la Toscana, que el remodelà.

Foto estreta del web de Firenze Turismo

El parc és obert als visitants des d'Abril fins a Octubre, tan sols els Divendres, Dissabtes i Diumenges, a més dels festius. L'entrada és gratuïta i, si es vol, es pot encarregar un tour guiat. Al prat, que és a les afores de Florència, s'hi pot arribar amb l'autobús ATAF número 25A que surt de la plaça de Sant Marc i que, en la seva darrera parada, et deixa a uns 300 metres de l'entrada del parc.
És un lloc prou encisador per deixar-se caure per la gespa amb un bon llibre, buscant sempre alguna bona ombra, deixant-se protegir per aquest gegant mític

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada